2017. dec 25.

4 különleges tipp karácsonyfa fotózáshoz

írta: 123RF Hungary
4 különleges tipp karácsonyfa fotózáshoz

Valószínűleg a karácsonyfa mindannyiunk otthonában központi szerepet kap. Miután a díszeket nem feltétlenül cserélgetjük évről-évre és a nappalit sem rendezzük mindig át, ugyanazokkal a díszekkel, stílussal megörökítve unalmassá válhat. Érdemes elgondolkozni, hogy a fotó hogyan tud másképp mutatni, mint az előző években, hogyan lehet a karácsonyfáról készült kép különleges. Íme néhány karácsonyfa fotó-ötlet, amelyek beindítják kreativitásod. 

1. Bokeh használata

Wikipédia meghatározása szerint a fotográfiában használt bokeh vagy boke kifejezés eredendően az életlen területek minőségére vonatkozott, nálunk azonban szűkebb értelemben, az életlen részeken kialakuló fényfoltok leírására honosodott meg. Ezek a foltok általában kör alakúak, azonban a lencsék és a blendelamellák tulajdonságaitól függően előfordul sokszög, mandula vagy akár csillag alakú fényfolt is.

Az életlenséget felhasználva izgalmas karácsonyi hangulat lesz az eredmény.  A háttérben meghúzódó karácsonyi fények mellett megjelenhet az egész fa. Az elvárások függvénye, hogy mennyi idő alatt készül el a kép, lehet néhány másodperctől akár percek is, hogy tökéletes végeredményre juss. Meg kell találnod az egyensúlyt a túl sok és túl kevés fényfolt között.


glix-136-82042117_s.JPEG

    Copyright © GLIX Fotóügynökség – GLIX-136-82042117

    2. Dupla expós portrézás

    Ha unod már a szokványos családi emlékképeket (amit ettől függetlenül is kötelező megcsinálni) próbáld ki a dupla expozíciót: a életlenségi fényfoltok  különleges atmoszférája feldobja a képet, még akkor is, ha minden évben a karácsonyfa előtt ugyanazt a fotót készíted is el. Természetesen a kép utómunkával is elkészíthető, ehhez viszont le kell gyártanod az alapanyagokat.

    glix-013-esy-035927159_1_0.jpg

     Copyright © GLIX Fotóügynökség – GLIX-013-ESY-035927159

    3. Próbálj ki más szöget

    Fentről, lentről, oldalról – minden lehetőséget meg kell ragadni. Kísérletezz bátran! Például, próbáld meg a karácsonyfát tükröződések használatával fotózni. Bármi, ami megváltoztatja a perspektívát, érdemes kipróbálni. Szemüveg, vízcseppek, pohár, bármi fel tudja dobni a fáról készült képet!

    glix-013-esy-026744152_1_0.jpg

    Copyright © GLIX Fotóügynökség – GLIX-013-ESY-026744152

    4. Hosszú expozíció

    Ha még soha nem próbáltad a hosszú záridős fotózást, a karácsonyfa fotózás nagyon jó kiindulási alap lehet. Nem kell megküzdened azokkal a nehézségekkel, amikkel a kültéri fotózás során felmerülhetnek, így sokkal nyugodtabb körülmények között készítheted el az első hosszú expozíciós képedet. A fát elforgathatod, nagyíthatod, kicsinyítheted a képet, játszhatsz a fényekkel. Amire szükséged lesz az idő, kreativitás és a támogató családod, akik megígérik, hogy nem nyúlnak közben a gépedhez.  :)

    glix-013-esy-009005712_1_0.jpg

    Copyright © GLIX Fotóügynökség – GLIX-013-ESY-009005712

    Kellemes Ünnepeket Kívánunk!

    Szólj hozzá

    karácsony fotózás nézőpont kompozíció karácsonyi bokeh hosszú expozíció