2015. okt 23.

Panorámaszabadság: hogyan használhatjuk a köztéri fotókat?

írta: 123RF Hungary
Panorámaszabadság: hogyan használhatjuk a köztéri fotókat?

Miért nem lehet különféle népszerű turisztikai uticélokról készült képet felhasználni reklám vagy promóciós célra?

Ügyfeleink gyakorta teszik fel ezt a kérdést! Az alábbiakban ezt a problémát járjuk körbe.

Kezdjük Ádám-Évánál: a világban számos szabályozás és törvény létezik arra vonatkozóan, hogy a köztéri műalkotásokról készült fotók felhasználhatók-e, vagy bármiféle korlátozással számolnunk kell. Túlzás lenne azt állítani, hogy ahány ország, annyi szokás, de azt biztosan állíthatjuk, hogy nincs egység ebben a tekintetben. A világtérkép segít eligazodni, vagy inkább elbizonytalanodni a kérdésben.

 

 

(nagyobb méretért kattintson a képre!)

 

Mi a helyzet az EU-ban?

A nyáron ez a téma az EU-ban egy időre reflektorfénybe került, félő volt, hogy egy olyan törvényt fogad el az únió törvényhozása, ami gyakorlatilag ellehetetlenítené, hogy bárki EU-s országokban épületeket vagy városképeket fényképezzen.A zöld/kalózpárti német képviselő, Julia Reda által vezetett munka lényege az, hogy megszűnjön az a lehetetlen állapot, hogy az EU más-más tagországaiban más szerzői jogi szabályok legyenek érvényesek. E helyett egységes szabályozás lenne az üdvözítő, ehhez készültek javaslatok.

Reda eredeti javaslatcsomagja meglehetősen nyitott és érzékeny ötleteket tartalmazott, pont az egyes országokban tapasztalható különleges anomáliák leküzdésére lett volna jó. Franciaországban például úgy rendelkezik a törvény, hogy nem lehet lefényképezni épületeket annak tervezőjétől vagy jogutódjától származó engedély nélkül. Ez teljes agyrémnek tűnik, és joggal, mert tényleg az. A szabályozással kapcsolatos kérdéseknek hatalmas irodalma van, általában a "freedom of panorama" kifejezésre érdemes rákeresni, ha valaki jobban elmélyedne ebben. És persze épp az is mutatja, hogy mennyire idióta törvény, hogy mennyire lehetetlen betartani, évente emberek milliói fotózzák végig Párizs utcáit engedélyek nélkül, tudtukon kívül is törvényt szegve ezzel.

Idén júniusban az Európai Parlament szakbizottsága egy kiegészítést csatolt a készülő copyright-reformhoz, ami nem hogy épp kiküszöbölné a francia példát, hanem általánossá tenné, feje tetejére állítva az eredeti reformcsomagot. Egy francia EP-képviselő által benyújtott kiegészítés szerint a közterületen történő kereskedelmi célú fényképezés, videózás és minden más képi munka mindig csak azután következhetne, hogy megvan a szükséges engedély hozzá a képen szereplő épület vagy szobor tervének jogtulajdonosától.

Az alábbi kép mutatja, hogy az egyes országokban mik az irányadó szabályok. A kezdeményezés az EU szabályok egységesítésére nem véletlen: az Európa térkép is meglehetős tarkaságot mutat.

 

 

(nagyobb méretért kattintson a képre!)

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Legyünk először is körültekintőek. A szabályozás lényege az, hogy egyes országokban a közterületen készült fotókat nem lehet kereskedelmi célra felhasználni. Ez nem jelenti azt, hogy a képet egyáltalán nem használhatjuk: például egy az ország turisztikai látványosságairól készülő blogcikk mellé, egy utazási magazinban, ami az adott látnivalóról szól, nyugodtan leközölhető a kép (persze, ne feledkezzünk meg a szerző hozzájárulásáról sem!). Ezt nevezzük sajtó (editorial) felhasználásnak. Példának okáért az 123RF kínálatában a képek mellé odaírjuk, hogy a kép mire használható. Ha a kép alatt egy piros szövegdoboz van, abban arra hívjuk fel a figyelmet, hogy csak sajtócélra használható.

Az alábbi példa a kivilágított Efiifel tornyot mutatja, a kép nem használható kereskedelmi célra.

Ha nem találunk a kép alatt korlátozó feliratot, a kép reklám- vagy promóciós célra felhasználható. Az alábbi példa a budapesti Országház épületét mutatja, nincs mellette korlátozó felirat.

A PANORÁMASZABADSÁG (Freedom of panorama - FOP) egy rendelkezés a szerzői jogi törvényen belül, amely lehetővé teszi,  hogy a fotó és/vagy videofelvételeket készítsünk különféle képekről (például festményekről), épületekről, szobrokról és más művészeti alkotásokról, amelyek nyilvános helyen találhatók; ezek a felvételek nem sértenek semmiféle semmiféle szerzői vagy más jogot, amennyiben a képet publikálják.

FORRÁS: 444.hu, Wikipedia

Szólj hozzá

fotó fényképezés fotózás fotóügynökség pano