2015. okt 22.

HOGYAN KÉSZÍTSÜNK MINŐSÉGI FOTÓKAT OKOSTELEFONNAL?

írta: 123RF Hungary
HOGYAN KÉSZÍTSÜNK MINŐSÉGI FOTÓKAT OKOSTELEFONNAL?

Ha az utcán véletlenszerűen leszólítunk idegeneket azzal a kérdéssel, hogy rendelkezik-e fényképezőgépes okostelefonnal, nagy valószínűséggel igen lesz a válasz. A tükörreflexes és kompakt fényképezőgép fanatikusok mellett a mobil fotózás népszerűsége is ugrásszerűen megnövekedett az elmúlt pár évben, de ez nem is csoda, hiszen praktikusan telefonjainkat mindenhova magunkkal hurcoljuk, a képminőség pedig sokat javul évről-évre. Íme 5 tipp ,amit érdemes megfontolni.

Amikor van fény…

 

...akkor használjuk ki! A természetes fény a fotózásnál olyan mint a hang a zenénél. Habár nehéz tökéletes fényviszonyokat teremteni, néhány trükk segítségével azonban uralni tudjuk azt. Egy biztos, semmiképp se használjunk direkt napfényt. Szűrt napfénynél vagy mesterséges fénynél készítsünk képeket, így a végeredmény nem feltétlenül fog egy grimaszoló majomhoz hasonlítani..

 Kevesebbet Zoom-oljunk…

BUBORÉK 

...ha a telefonunkon csak digitális zoom van.  ellentétben a legtöbb hagyományos fényképezőgéppel, amelyek optikai zoom-ot használnak. A digitális zoom csupán csak kinagyítja a képünk tárgyát akkorára, hogy kitöltse a képernyőt, szóval mi lesz így az eredmény? Alacsony felbontású kép = alacsony minőségű fotó. Ha mindenképpen zoomolni kell, akkor fókuszáljunk arra, hogy jó képet készítsünk, és a kivágást majd később készítsük el. Nem árt ha inkább a tárgyhoz képest közelebbről fotózunk, hogy egy részletesebb fotót kapjunk, különösen igaz ez akkor, ha ételt fotózunk. (de azért ne annyira közelről, hogy a fontos részek lekerüljenek a képről).

Vezessük a szemeket…

...az aranymetszés szabályai szerint. Vezessük a szemlélő tekintetét a témára a  jobb kompozícióval és a keretek segítségével. Tartsuk fel a telefonunkat és várjunk…..képzeljünk el két vízszintes és függőleges vonalat amelyek kilenc egyelő részre osztják a képernyőt (egyes telefonokon be is tudunk állítani segédvonalakat a kérpernyőn). Helyezzük a képünk tárgyát a metszéspontokba, ne pedig a középpontba. Néhány telefonnál még meg is található ez a rács szerkezet, hogy különböző szögekből fotózhassunk.

 Szabályozzuk és módosítsuk…           

                                                

       ... a fehér egyensúlyt. Dobjuk fel képeink színeit úgy, hogy módosítjuk a fehér egyensúlyt kostelefonunkon. A fehér egyensúly beállításnál legtöbb esetben találunk „auto” funkciót is de más előre elkészített beállítások is előfordulnak, mint pl. “napfény”, “fénycső”, “izzó”, stb. Bár az “auto” funkció a legtöbb esetben ideális beállítást eredményez, próbáljuk ki, hogy egyedi, manuális beállítások mellett fényképezünk.

 

 Ne vakuzzunk…

...túl sokat! Emlékszik a természetes fényről szóló részre? Itt az ideje a gyakorlásnak. A vaku sokat tud rontani a képen, ha nem megfelelően használjuk. Ezért lehetőség szerint kerüljük!Egyes okostelefonok rendelkeznek olyan automatikával, amikor maga határozza meg, hogy szükség van-e a villanófényre vagy sem. Ha van rá lehetőség, állítsuk inkább manuális módra! Néha még alacsony fényben sincs szükség a vakura. Az okostelefonok vakuja hasonló a LED-es elemlámpákhoz,  „vörös szem” effektust eredményezhet, valamint a lapos, direkt fény nem ad természetes hatást. Bár bizonyos esetekben a vaku használata elkerülhetetlen....

Kérjen profi segítséget…


...a fotó szerkesztő alkalmazásoktól! Rengeteg alkalmazás közül választhatunk de a leginkább a Pixlrnevű alkalmazást javasoljuk. Ingyenes és iPhone valamint Android mellett még számítógépre is letölthető. Hogy ez mire használható? Letöltés előtt olvassuk el és ismerkednünk meg vele.

Amennyiben csak egy gyors korrekcióra van szükség, úgy az Instagram a nyerő! Még jobb, hogy egyből meg is oszthatjuk a képet. A képeiddel akár pénzt is kereshetsz vele az 123RF On-The-Go* segítségével. Csupán csak töltsük fel kedvenc képeinket a telefonunkról az 123RF.com-ra bárhol, egy egyszerű leírással és néhány bejelöléssel, és már kész is.

Most, hogy minden elméleti tudás a birtokunkban van, itt az ideje a kísérletezésnek és a gyakorlásnak! Gyakorlat teszi az embert, szóval csak kattintgassunk,  bárhol is járunk és használjuk és próbáljunk  kiminél több beállíást a különféle fényviszonyok mellett. 

*Az 123RF On-The-Go alkalmazás elérhető az App Store-on és a Google Play-en ingyenesen.

 

Szólj hozzá

kreatív telefon képszerkesztés fényképezés technika fotózás okostelefon applikáció